paul de vroom architecten

Katendrechtse Haven



131 apartments and single-family dwellings

The spectacular location on the river was the starting point of the architectural plan for the 2e Katendrechtse Haven housing complex: a semi-public, closed building block that consists of peripheral construction four storeys high and a central area with lower strips.

The section planned by DKV directly adjoins the River Maas and follows the urban planning configuration, although two high-rise blocks of twenty-one storeys have been added on the Maas side. A slightly elevated public square above a subterranean car park forms the core of the plan. The most important street in the quarter has been extended, in the form of a monumental staircase, across the square and ends in a belvedere on the Maas.

The trapeziform high-rise blocks seem to float above the peripheral construction with a free overhang of 12 metres, oriented to the sun and the course of the river. A wedge-shaped green quay extends along the Maas. The double-storey entrance halls exit onto the square. The high-rise blocks accommodate two or three apartments on each storey. These houses have a fixed core and a flexible layout. Two-floor apartments occupy the top of the volume. All apartments are equipped with ‘exterior’ areas with windows that can be folded back along the entire width, offering a spectacular view out across the river.

The architecture and the materials emphasize the uniformity of the urban ensemble. The pallet of materials used in the whole complex has been limited. The basic image-carrier of the complex is a large-dimensioned red-brown brick, glued in order to reinforce the intensity of the colour.

Supplementary materials are wood for the square and the staggered vertical windows in the high-rise blocks, metal in the extended facade openings and the walkway on the square, and glass for the high-rise façades facing the water, where conservatories form a single large surface.

Paul de Vroom partner in charge DKV architecten


Back To Top