paul de vroom architecten

Big Green Egg

De Lier

Description

Hoofdkantoor voor Big Green Egg Europe

De firma ‘Big Green Egg Europe’ (BGEE) heeft ambitie. Het bedrijf is in Europa en het Midden-Oosten de alleenvertegenwoordiger van de ‘Big Green Egg’, een type barbecue dat door adepten wereldwijd als de top wordt beschouwd. Het nieuwe hoofdkantoor van de BGEE zal worden gebouwd aan de rand van het dorp De Lier, in het Westland. Deze streek draagt als Nederlandse centrum voor de glastuinbouw de naam “Glazen Stad’. De locatie van het hoofdkantoor BGEE maakt onderdeel uit van een zeer non-descript bedrijvenpark. In de directe omgeving van de locatie staan enkele grootschalige anonieme hallen, bekleed met zilvergrijze beplating. Voor afstemming op de context was daarom geen enkele aanleiding.

Big Green Egg Europe heeft een uitgesproken identiteit, die berust op haar gedrevenheid om op onorthodoxe, informele wijze de ‘pole position’ in de wholesale wereld van barbecues te veroveren.

Het ontwerp voor het hoofdkantoor straalt dezelfde eigenzinnigheid uit.

De footprint is een perfect vierkant waarbinnen alle vertrekken zijn gecentreerd rondom een vierkante patio, het fysieke middelpunt van de organisatie. Hier komt het personeel ongedwongen samen, hier worden geïnteresseerden en potentiële afnemers vertrouwd gemaakt met de Big Green Egg. De ruimten rondom de patio klimmen als het ware op in een spiraalvorm. Vanaf de entreehal op maaiveldniveau gaat een trap naar een half niveau hoger waar een volledig uitgeruste eetkeuken uitkomt op de patio. Dit is de plek waar uitzonderlijke barbecuemaaltijden worden geprepareerd waarvan genodigden, binnen of buiten op de patio, kunnen genieten. De volgende halve trap opwaarts leidt naar de kantoorverdieping die rond de patio doorloopt. Op deze verdieping heeft iedere werkplek direct zicht op de patio en via ‘French windows’ ook een fysieke relatie. Vanaf dit niveau zorgt een buitentrap voor een short-cut naar de patio.

In de ring op de begane grond is links naast de entreehal de showroom gesitueerd, met in zijn verlengde een kookboeken bibliotheek, die in de toekomst een verzameling zal herbergen die zijn gelijke niet kent. Deze ruimte gaat vervolgens over in een vergaderruimte. Het resterende deel van de begane grond wordt in beslag genomen door een loods en een berging.

In het BGEE hoofdkantoor is alles gecentreerd rondom de patio. Daarom zijn de gevels aan de patio zo transparant mogelijk en zijn de gevels aan de openbare ruimte vrijwel gesloten, er is tenslotte niets te zien.

De buitengevel van het gebouw bestaat uit een doorgaande schil van ruw donkerkleurig metselwerk, die alleen op drie plaatsen wordt onderbroken door levensgrote glasvlakken die op spectaculaire wijze in een flits laten zien waar het gebouw zich bevindt. Alle gevels rondom de patio zijn van glaspuien, met op de begane grond dubbel-openslaande deuren en op de verdieping dubbel-openslaande French windo

Team Paul de Vroom & Sputnik

Details

Back To Top